kváskovanie v kuchyni

Biely chlebík s lievito madre

Dlho sa mi nedarilo upiecť chlebík, ktorý by bol nadýchaný, mäkký a ako sa vraví- vatičkový. Nakoniec sa mi podaril tento, v kombinácii so špaldou, už tretí raz. Verím že to nie je náhoda a podarí sa aj Vám.

Ingrediencie:

  • 150g kvásku lievito madre priamo z pohára, z chladničky
  • 250g špaldová hladká múka
  • 250g pšeničná hladká múka
  • 330g vody
  • 1 a pol ČL soli

Postup

Najprv si v miske zmiešame kvások s vodou, do hladkej kaše a až potom pridáme múku a soľ. Miesime, až sa nám cesto odliepa od stien misky. Prikryjeme a prekladáme trikrát po hodine. Pri poslednom prekladaní, ho necháme ešte pol hodiny podkysnúť a následne stočíme do ošatky. Necháme na linke kvasiť 3-4 hodiny. Rúru si zohrejeme na horné/spodné pečenie na 250°C a pečieme 15 minút. Potom stiahneme teplotu na 220°C a pečieme ďalších 25 minút. Každá gazdinka si samozrejme pozná svoju rúru najlepšie, takže čas pečenia sa môže líšiť. Tak isto časy kvasenia sú približné, závisia od teploty doma, od sily kvásku.

41 komentár

  1. Ja už pečiem tento chlebík asi rok a ešte som sa nepoďakoval za recept. Takže ďakujem pani Krhlovej za inšpiráciu. Vlastne nepečiem presne podľa receptu, ale dávam 150gr ražnej múky aktiv a 600 gr pšeničnej chlebovej aktiv. Robím dva menšie chlebíky. Výsledok vždy perfektný. Lievito musí byť ale silné. Po vašej inšpirácii nepoužívam vôbec rozkvas. Nevidím v tom rozdiel, len je to časovo a pracne náročnejšie. Ešte taká malá skúsenosť ktorá mi pomáha. Lievita robím trochu viac 330gr do 7dcl pohára a je dobre keď cez nie celkom uzavreté viečko kypí. Takte ho skladujem v chladničke a má väčšiu silu ako keď je pohár nie celkom plný. Takže ešte raz ďakujem za inšpiráciu a prajem veľa úspechu.

    1. Dobrý deň Pavol, ďakujem za pozitívny komentár a prepáčte za neskorú odpoveď. Vašu verziu receptu vyskúšam, už sa teším na dva menšie chlebíky :-). Je pravda, že kvások musí byť silný a to pri bezrozkvasovom pečení dosiahneme len tak, že naše LM nebude v chladničke dlhšie, ako povedzme 2-3 dni. Po dlhšom čase sa nasýti a neutiahne chlebík podľa našich predstáv. V tom prípade je predsa len lepšie, keď si pripravíme rozkvas a pečieme z občerstveného kvásku. Váš trik- použiť o trošku viac lievita tiež vyskúšam a som zvedavá na výsledok :-). prajem Vám veľa vydarených chlebíkov a ešte viac zdravia. ❤

    1. Dobrý deň, áno, ja pečiem často presne tento chlebík, ale namiesto LM použijem ražný kvások.

    1. Ja som to raz skúsila a chlebík bol mazľavý. Preto by som kefírom nahradila iba časť vody.

  2. Dobrý deň, myslíte že môžem použiť iba hladkú múku bez špaldovej ?

  3. Zdravim, chcem sa spytat, kde moze byt chyba. Ked moje LM pekne rastie po zakrmeni, sice mu to trva niekedy dlhsie ako 8h… Ale ked z neho peciem, tak je to katastrofa. Cesto sa vobec nezdviha a ked ano tak veeeeelmi pomaly. Po upeceni ma krasnu vonu, aj chrunkavu korku, ale strietka je velmi tuha 😔 dakujem

  4. Môžem sa ešte opýtať s čím prikrývate ošatku keď ju dávate do chladničky? Ja som zatiaľ nechával kysnúť cesto v chladničke iba raz a cesto mi zriedlo a prilepilo sa mi.

    1. ja osobne používam na prikrytie igelitové čiapky na kúpanie, také tie jednorazové, no používam ich opakovane. či na misku kde mi kysne cesto, alebo už ja ošatky.

  5. Chcelo by to napisat najlepsi chlebik, ale kedze je moj vobec prvy, nemozem 😀 Ale je uzasny, super sa podaril, jednoduchy recept a vysledok parada. Korka chrumkava a vnutro jemnucke. Kedze vysiel aj mne, co som novacik v peceni peciva, tak odporucam kazdemu. Velmi pekne dakujem za super recept.

    1. Ďakujem veľmi pekne za pochvalu, som rada, že ste si ako prvý chlebík vybrali tento a držím palce v ďalšom pečení.

  6. Dobrý deň, prosím Vás z ako „starého“ LM ste ho maximálne robili tzn. koľko dní po nakrmeni bolo v chladničke.
    Zatiaľ som vidyrla recepty iba z čerstvo „nakrmeneho a nabehnutého“.
    Ďakujem

  7. Ten chlieb je neskutočný! Bude chlieb nás každodenný! Mňam. Len mam ešte otázku. Keďže jeden je pre nás na jeden deň.. Je nás doma veľa 🙂 Keď by som chcela zvýšiť dávku múky na 300g z každej, viete mi poradiť koľko kvasku LM a koľko vody k tomu? Prosím o radu

    1. Dobrý deň Janka, ďakujem pekne za pozitívnu reakciu. Keď pridáte z každej múky na 300g, LM potiahne aj takéto množstvo, len bude trošku dlhšie kysnúť, takže lievita nemusíte pridávať. Vody celkovo odhadujem na 400ml.

    1. Dobrý deň, áno, chlebík z čistej špaldovej je tiež výborný. Mne sa ale zatiaľ nepodaril pekný ukážkový bochník, lebo nenarástol v rúre tak, ako v kombinácii so pšeničnou múkou.

    1. Dobrý deň, áno, aj ja takto bežne pečiem, chlebík je dobre nechať nakysnúť v ošatke pár hodín (záleží od teploty doma), a až potom ho uložiť do chladničky na noc.

  8. Dobrý deň, kvasok priamo z chladničky znamená že môžem použiť aj neobčerstvený kvások? Alebo môžem použiť aj čerstvý, ak áno mení sa gramáž? Ďakujem pekne za odpoveď. Pýtam sa, lebo v receptoch ktoré som zatiaľ robila, bol vždy čerstvý kvások.

    1. Dobrý deň, kvások „LM priamo z chladničky“ znamená, že z neho nepripravujeme predcesto (štartér/rozkvas). Z pohára si do cesta odoberieme 150g a zvyšných 100g nakŕmime 50g vody a 100g múky na ďalšie pečenie.

  9. Toto bol môj prvý chlebík pečený z 13dňového LM, bála som sa, chudák kysol v sitku (ošatka došla, keď som ho dávala piecť) a vyšiel úžasne…a tá chuť 😍😍😍😍

    1. Som rada, že si si ako prvý vybrala z LM tento chlebík a teším sa, že má aj u Vás úspech 🙂 Do kváskovania Ali 🙂

    1. Dobrý deň, neviem, či by tento postup fungoval, ale ak nemáte ošatku, môžte skúsiť cesto stočiť do sitka na cestoviny vystlaný utierkou, alebo do menšieho prúteného košíka na pečivo. Veľa šťastia pri kváskovaní prajem.

  10. Dobré ráno, áno, množstvo múky a vody sedí aj pri príprave chlebíka z ražného kvásku.

    1. Áno, cesto na tento chlebík je bez rozkvasu. Preto ho treba nechať kvasiť dlhšie ako cestá s rozkvasmi. V tomto zimnom období mi kvasí cesto v miske až cca 5 hodín a v ošatke tiež cca 5 hodín, ale záleží od teploty u Vás doma 🙂

    1. Dobrý deň, Ďakujem pekne za pochvalu a prajem Vám pekný deň, nech Vám to dobre pečie 🙂

    1. Dobrý deň Gabriela, ja nedávam záparu, lebo pečiem chlebík na pizza kameni a vtedy sa mi chlebík zospodu neupečie poriadne. Ale ak ste zvyknutá rúru zaparovať, chlebíku to neuškodí. Ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď a prajem pekný deň a víkend.

  11. Prosim vas, keď mam razny kvasok, kolko by ho bolo treba do cesta. Nemam LM.. A chcela by som tento recept vyskusat. Ďakujem

Komentáre sú uzavreté.