kváskovanie na slano v kuchyni

Burger žemle

Tieto žemličky majú naše deti radi: nasladko s maslom a medom, alebo s pomazánkami na raňajky.  Výborne na výlety, pikniky, grilovačky. Neviem si predstaviť lepšie cheat meal, ako čerstvo ugrilovaný beefburger a v ňom  zeleninka s troškou domácej pikantnej omáčky.

Ingrediencie:

  • 150g kvásku lievito madre priamo z pohára, z chladničky
  • 440g pšeničná múka hladká
  • 50g pšeničná celozrnná múka
  • 20g olej (ja som použila mandľový)
  • 300g kokosové mlieko (môže byť aj živočíšne)
  • 1 vajco, + 1ks na potretie
  • 20g med
  • 1 ČL soľ
  • semienka

Postup:

Kvások si zmiešame s vlažným mliekom, olejom, medom a vajcom. Zmes vymiešame do kaše. Pridáme múku a soľ a vypracujeme riedke cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prekladáme po hodine 4 razy. Po poslednom prekladaní ešte necháme cesto podkysnúť pol hodiny a vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Zľahka ho rozvaľkáme do kruhu a narežeme na 8 častí (ako keď krájame pizzu). Každý trojuholník zrolujeme, podobne ako rožky, či croissanty. Potom rožky v ruke zgúľame do guličky a položíme na plech natretý tenkou vrstvou oleja. Postupne ukladáme guličky striedavo, prvú v rade vyššie, druhú nižšie. Keby boli v jednej rade, zlepili by sa. Mne sa vošlo všetkých 8 žemličiek na jeden plech. Plech prikryjeme a necháme kysnúť 4 hodiny (ja používam na zakrytie druhý, hlbší plech). Keď sú žemle nakysnuté, natrieme ich hrubou vrstvou rozšľahaného vajca a posypeme semienkami. Ja som použila sezamové a čiernu rascu. Rúru si zohrejeme na 220°C a pečieme 10 minút. Následne teplotu stiahneme na 200°C a pečieme ďalších 15 minút. Žemle necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť.

 

9 komentár

    1. Super, ďakujem pekne a teším sa :-). Rozmýšľala som, že recept trošku upravím, žemle sú príliš veľké a v poslednom čase radšej pečiem s menšími cestami.

      1. Dobry den chystam sa robit burger zemle chcem sa spytat mozem tvarovat aj mensie zemlicky aby mi vysli mensie a namiesto oleja mozem dat maslo?? Dakujem

Komentáre sú uzavreté.