na sladko v kuchyni

Linecké koláčiky

Trošku zdravšie. Nutrične hodnotnejšie. Návykové. A nikdy ich nie je dosť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladká pšeničná múka
  • 1 hrnček mandľová múka
  • 1 hrnček ovsená múka
  • 1/2 hrnčeka trstinový cukor
  • 200g studené maslo (nastrúhané na hrubom strúhadle)
  • 1 celé vajce
  • štipka soli
  • 3 kvapky vanilkovej arómy, alebo vanilkový struk
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme tvárne cesto. Legenda hovorí, že by malo odležať v chladničke do nasledujúceho dňa. Úspešne sme tento krok odignorovali. Vďaka studenému maslu, ktoré sme nastrúhali na hrubom strúhadle, sa s cestom dobre pracuje. Vyvaľkáme tenšie cesto a vykrajujeme obľúbené tvary. Koláčiky vykrajujeme do páru a každému druhému vykrojíme v strede dierku, cez ktorú bude vykúkať domáci džem, ktorým budeme koláčiky plniť (viď obr. nižšie). Vykrojené tvary opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto je krehké, preto si môžeme pomôcť príborovým nožíkom, ktorým jemne nadvihneme a odlepíme kraj vykrojeného tvaru. Lepšie sa nám takto uchytí v prstoch a nedeformuje. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov s ventilátorom a koláčiky pečieme 7 minút. Z tejto dávky mi vyšli dva plechy koláčikov. Na vychladnuté koláčiky natrieme obľúbený džem a pritlačíme vrchným dielikom s dierkou. Linecké koláčiky skladujem v uzatvárateľnej sklenenej nádobe, v chladničke.

Tip: Odjakživa ma zaujímalo, či sa vajíčko pri pečení naozaj dá nahradiť jedným zrelým banánom. Pri lineckých to funguje, s pridaním cca polovice sáčku prášku do pečiva 🙂 Do cesta som pridala aj dve naberačky práškového proteínu, čím som ešte navýšila nutričnú hodnotu koláčikov.

  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.