na sladko v kuchyni

Hrnčekový banana bread

Do tohoto sladkého chlebíka, som sa snažila natlačiť čo najviac nutrične hodnotných surovín. Preto je tých ingrediencií trochu viac. Naše decká ho majú radi na raňajky s teplým kakaom, ale aj na olovrant s čerstvým ovocím. Pár kúskov nám vždy zabalím na výlet do lesa, ale hodí sa aj k poobednej kávičke.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček špaldová celozrnná múka
  • 1 hrnček ovsená celozrnná múka (alebo pomleté ovsené vločky, alebo mandľová, kokosová múka…)
  • 2 PL ovsené otruby (nemusí byť)
  • PL 2-3 zrelé banány
  • 2 vajcia
  • 2 kopcovité PL jogurtu
  • 2 PL kakao (alebo karob)
  • hrsť sušeného ovocia- hrozienka, brusnice…
  • hrsť nasekaných orieškov- vlašské, lieskové..
  • 2PL med
  • horká čokoláda
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 PL olivový olej (alebo iný rastlinný)
  • štipka soli
  • 1-2 naberačky proteínového prášku (nemusí byť)

Postup:

Vo väčšej mise popučíme banány vidličkou. Pridáme vajcia a premiešame. Čokoládu si nožom nakrájame na väčšie kúsky a polovicu si odložíme na posypanie cesta vo formičke. Oriešky nasekáme a pridáme do misky, spolu s polovicou horkej čokolády a ostatnými ingredienciami. Vymiešame husté cesto. Formičku natrieme troškou rastlinného oleja, aby sa nám chlebík neprilepil. Cesto vyklopíme do formičky a posypeme zvyškom čokolády. Ak nám doma chýba formička, môžeme použiť menší pekáč, alebo bábovkovú formu. Pečieme na 180 stupňoch, 35 minút.

Tip: Funguje aj kvásková verzia. Stačí namiesto prášku do pečiva, primiešať do cesta 1 kopcovitú lyžicu ražného kvásku. Cesto vo forme zakryjeme a necháme odpočinúť v chlade 8-12 hodín. Môžeme ho kvasiť aj pri izbovej teplote, v miske 4-5 hodín. Cesto zmenilo konzistenciu, je penové a nadýchané. Jemne ho premiešame a vyklopíme do vymastenej formičky. Na vrch poukladáme kúsky čokolády a necháme oddýchnuť 1-2 hodiny. Až teraz môžeme vložiť do vyhriatej rúry a upiecť. Dobrú chuť 🙂