kváskovanie v kuchyni

Pšenično celoražný chlieb, bez rozkvasu

Keď si ráno uvedomíte, že ste pred spaním zabudli zamiešať rozkvas, vyskúšajte tento. Časy kvasenia sú približné, záleží od teploty doma, do 8-10 hodín bude pripravený na pečenie. 

Ingrediencie:

  • 50-60g ražného kvásku
  • 300g pšeničná hladká múka
  • 200g celozrnná ražná múka
  • 350g voda
  • 2 ČL soľ
  • 2ČL rasca

Postup:

Všetky ingrediencie spolu dôkladne zmiešame. Prekladáme po hodine 4x. Pri poslednom prekladaní necháme podkysnúť pol hodiny a následne stočíme cesto do ošatky. Necháme ho kvasiť na linke 3-4 hodiny. Ja som mala v kuchyni v tom čase 24°C. Keď je cesto vykysnuté, vložíme ho do rúry vyhriatej na 250°C na horné/spodné pečenie. Po 15tich minútach stiahneme teplotu na 220°C a pečieme ďalších cca 15-20 minút. Chlebík nakrájame až po úplnom vychladnutí.

  •  
  •  

4 komentár

  1. Dobrý deň, chcem sa spýtať na záparu nevidím ju nikde v recepte ani v tom bielom chlebíku – nerobíte záparu? Potierate vodou alebo vôbec nič nedávate? Rúru pri stiahnutí teploty otvárate? Ja robím niekde chybu preto sa pýtam, ďakujem

    1. Dobrý deň Lenka, ďakujem za otázku. Ja záparu nepoužívam, odkedy pečiem chlebík na “pizza doske”, lebo sa mi odspodu neprepečie poriadne. Rúru počas pečenia chlebíka vôbec neotváram, ani ho ničím nepotieram. Ale ak pečiete na pekáči, môžte použiť záparu, štandardne 10-15 minút na vyššej teplote, potom teplotu stiahnuť a pekáč so záparou vybrať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.