na sladko v kuchyni

Veľkonočné judášky

Pre zaneprázdnené gazdinky mám jednoduchý a rýchly recept na judášky. A deti sa v kuchyni s cestom vybláznia.

Ingrediencie:

  • 500g pšeničná hladká múka
  • 250g teplé mlieko
  • 21g čerstvé droždie (pol kocky)
  • 100g studené maslo (nastrúhané na hrubom strúhadle)
  • 100g trstinový cukor
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • rozšľahané vajíčko na potretie

Po upečení:

  • 1 PL med
  • 1PL rozpustené maslo
  • 1PL koňak, alebo rum (nemusí byť)

Postup:

Mlieko zohrejeme, ale nie príliš, nesmie byť horúce. V miske vymiesime všetky ingrediencie do hladkého, kompaktného cesta, ktoré sa nelepí a necháme prikryté kvasiť 1 hodinu. Vyklopíme ho na pracovnú dosku a bez podsypávania vytvoríme bochník, ktorý rozdelíme na 20 rovnakých dielikov. Ja si pomáham kuchynskou váhou, pričom jeden dielik má 46-48g. Ušúľame z nich valčeky hrubé ako palec, ktoré ľubovoľne stáčame do tvaru slimákov, osmičiek, pletencov, uzlíkov…(deti pri tvarovaní radi pomáhajú). Judášky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozdelíme ich na dva plechy. Necháme podkysnúť 20 minút a pred pečením natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňoch s ventilátorom 20-25 minút. Pripravíme zmes na potretie. Roztopíme maslo a pridáme med s koňakom. Zmes premiešame a hotové, ešte horúce judášky ponatierame. Hotovo, dobrú chuť.