Pre zaneprázdnené gazdinky mám jednoduchý a rýchly recept na judášky. A deti sa v kuchyni s cestom vybláznia.
Ingrediencie:
- 500g pšeničná hladká múka
- 250g teplé mlieko
- 21g čerstvé droždie (pol kocky)
- 100g studené maslo (nastrúhané na hrubom strúhadle)
- 100g trstinový cukor
- 1 vajce
- štipka soli
- rozšľahané vajíčko na potretie
Po upečení:
- 1 PL med
- 1PL rozpustené maslo
- 1PL koňak, alebo rum (nemusí byť)
Postup:
Mlieko zohrejeme, ale nie príliš, nesmie byť horúce. V miske vymiesime všetky ingrediencie do hladkého, kompaktného cesta, ktoré sa nelepí a necháme prikryté kvasiť 1 hodinu. Vyklopíme ho na pracovnú dosku a bez podsypávania vytvoríme bochník, ktorý rozdelíme na 20 rovnakých dielikov. Ja si pomáham kuchynskou váhou, pričom jeden dielik má 46-48g. Ušúľame z nich valčeky hrubé ako palec, ktoré ľubovoľne stáčame do tvaru slimákov, osmičiek, pletencov, uzlíkov…(deti pri tvarovaní radi pomáhajú). Judášky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozdelíme ich na dva plechy. Necháme podkysnúť 20 minút a pred pečením natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňoch s ventilátorom 20-25 minút. Pripravíme zmes na potretie. Roztopíme maslo a pridáme med s koňakom. Zmes premiešame a hotové, ešte horúce judášky ponatierame. Hotovo, dobrú chuť.
