Naše deti sa veľmi nekamarátia so surovou zeleninou. Našťastie, tú tepelne upravenú zjedia v akejkoľvek forme: pečenej, varenej, tekutej… patrične to využívam, a preto je vždy u nás doma polievka v podobe hustého, zeleninového krému. Dá sa použiť akákoľvek koreňová zelenina, kombinácia viacerých, alebo len jeden druh. Záleží na tom, čo je práve v sezóne a čo nám chladnička ponúka 🙂
Dnes, to bude karfiolová, s kurkumou.
Ingrediencie:
- 1 menší karfiol
- 1 a pol litra prevarenej vody
- soľ
- korenie
- kvapka olivového oleja
- 1 a pol ČL sušenej kurkumy v prášku
Postup:
Karfiol opláchneme a naporcujeme na väčšie kúsky. Medzitým, necháme v rýchlovarnej kanvici zovrieť vodu a rozpálime olej v hrnci. Karfiol vložíme do hrnca a minútku sprudka restujeme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme a pridáme aj kurkumu. Necháme 15 minút pobublávať, kým karfiol zmäkne. Odstavíme a ponorným mixérom mixujeme do hladkej, krémovej polievky. Ochutnáme a podľa chuti ešte prisolíme. Ja nám do polievky občas nakrájam suchý chlebík, ktorý sa zvýšil z predošlého dňa.