ostatné v kuchyni

Pečené gaštany

Dnes nám tatko k telke upiekol gaštany. A ja už ťukám do počítača recept pre vás ❤.

Ingrediencie:

  • 500g jedlých gaštanov (táto porcia nám vystačila pre dvoch dospelákov a dve deti na zahryznutie k telke)

Postup:

Gaštany opláchneme vo vode cez sitko, aby sme zmyli nečistoty. Vložíme ich do misky a zalejeme vodou tak, aby boli všetky gaštany ponorené. Necháme odstáť na linke aspoň 10 hodín (napr. ráno zalejeme, večer pečieme). Tento krok je veľmi dôležitý, lebo nám uľahčí šúpanie pečených gaštanov. Vopred namočené gaštany sa po upečení šúpu jednoducho a „chlpatá“ šupka sa ľahko oddelí od jadra. Pred pečením gaštany narežeme priečne z obidvoch strán tak, ako vidno na obrázku hore. Vysypeme ich na plech a pečieme na 180 stupňoch, pol hodinky. Horúce gaštany necháme chvíľu vychladnúť a jednoducho ošúpeme. Ak sa vám nepozdáva farba, alebo vôňa niektorého z gaštanov, radšej ho vyhoďte. Niekedy medzi nich zablúdia aj červavé, alebo nahnité kusy.