na slano v kuchyni

Domáci kečup

Uhorková sezóna sa v Turecku začala a my máme v týchto karanténnych časoch príležitosť konečne zužitkovať všetky naškrečkované sklenené fľaše. Začíname domácim kečupom. Chcem Vám ukázať náš upravený recept, ktorý sme s tatkom Maťkom a našimi chuťovými pohárikmi vyladili do tejto podoby. Pri varení, sa spomienkovými vôňami dostávam do detských čias, keď môj starý otec na chate varil v lete kečup z paradajok, zo svojej záhrady.

Ingrediencie:

  • 5kg paradajok
  • 5 veľkých jabĺk
  • 2 veľké cibule
  • 6 veľkých červených paprík
  • 10ks veľkých ďatlí (nemusí byť)
  • 120g trstinový cukor
  • 200ml jablčný ocot
  • 1 PL soľ
  • 1 ČL perníkové korenie (príp. iné, voňavé koreniny- škorica, klinčeky, kardamon,…)

Postup:

Paradajky umyjeme, odstopkujeme, vyrežeme tvrdú časť, z ktorej vyrastajú a nakrájame na väčšie kúsky. Postupne pridávame do hrnca a začneme variť na miernom stupni/ohni. Nadrobno nakrájame cibuľu. Olúpané jabĺčka a umytú papriku tiež nakrájame a všetko pridáme do hrnca. Občas premiešame. Ďatle odkôstkujeme a pridáme do hrnca. Nasledujú ostatné ingrediencie- soľ, trstinový cukor, perníkové korenie, ocot. Hrniec neprikrývame a občas miešame, až sú všetky zložky mäkké, cca pol hodiny. Odstavíme a zmes dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom, do hladkej „polievky“. Opäť dáme zmes variť, miešame a redukujeme. Keď začne kečup hustnúť, treba znížiť stupeň na minimum, lebo vybuchujúce bublinky sa budú snažiť zašpiniť Vám celú kuchynskú linku. Redukovanie mi trvalo skoro dve hodiny. Kečup ochutnáme a keď sme spokojní s konzistenciou, aj s chuťou, môžme nakladať do čistých sklenených fliaš. Ja som kečup nepasírovala, občas sa mi v ňom preto vyskytne paradajkové semienko. Ja zaváram v umývačke riadu, na najvyššom stupni. Fľaše poukladám čo najzvislejšie viečkom hore do šuflíkov, nie príliš blízko vedľa seba. Po ukončení programu máme hotovo. Každá gazdinka má svoj overený spôsob zavárania, ktorý tiež bude určite fungovať na tento kečup.