kváskovanie na slano v kuchyni

Tortilly s lievito madre

Tieto tortilly máme radi všetci. Zabaliť si do nich môžme všetko, na čo práve máme chuť, alebo čo nám chladnička ponúka.

Ingrediencie:

  • 150g kvások lievito madre priamo z pohára, z chladničky (alebo 50g ražného kvásku)
  • 150g špaldová múka hladká
  • 150g špaldová múka celozrnná
  • 120g voda
  • 1 ČL soľ

Postup:

Kvások si zmiešame s vodou a pridáme ostatné ingrediencie. Miesime, až nám vznikne hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme ju, aby nám cesto neobschlo a necháme na linke kvasiť cca 4-5 hodín. Tak isto môžme cesto odložiť do chladničky a pokračovať na ďalší deň. Na vopred pomúčenú dosku vyklopíme cesto a rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Vyvaľkáme do bochníkov a necháme ich odpočinúť 15 minút. Veľkú panvicu si rozpálime a začneme tvarovať tenké placky pomocou valčeka. Placku opatrne položíme na suchú, rozhorúčenú panvicu a pečieme z každej strany cca 2 minúty. Teplotu si regulujeme podľa potreby. Postupne prídeme na to, koľko času a akú teplotu tortilly potrebujú. Prebytočnú múku z podsypávania priebežne utrieme z panvice utierkou. Hotové tortilly stačí naplniť obľúbenou plnkou. My sme dnes použili túto zmes:

Plnka:

  • 2 kopcovité PL kyslej smotany
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • hrsť raw kešu orieškov
  • hrsť hrozienok
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 ČL chilli pasty
  • soľ
  • korenie
  • indické korenie Harisa

Postup:

Zeleninu nakrájame nadrobno, zmiešame so smotanou, chilli pastou a pridáme ostatné ingrediencie. Dochutíme soľou a korením, prípadne inými obľúbenými koreninami. Tortillu naplníme zmesou a môžme sa do tejto dobroty pustiť 🙂