Kvásková verzia bryndzových halušiek a strapačiek u nás v rodine obstála, taniere ostali prázdne. Použitím celozrnnej špaldy som navýšila ich nutričnú hodnotu. Obed bol ľahký, aj napriek slaninke, ktorej sme si každý naložili dvojitú porciu.
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky (900-1000g)
- 2 hrnčeky špaldová celozrnná múka
- 1PL ražného kvásku (25g)
- 1 čl soľ
- na bryndzové halušky- 1 balenie bryndze
- na strapačky- kvasená kapusta
- obľúbená slaninka
- jarná cibuľka, alebo pažítka
Postup:
Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a primiešame múku s kváskom. Necháme hodinku odpočinúť. Po tejto dobe si kvások spravil svoju “robotu” a cesto je viac “penové”. Vo väčšom hrnci dáme variť vodu a pridáme 1 čl soli. Kým nám zovrie voda, nakrájame si slaninku a opečieme na panvičke. Halušky nahádžeme do vriacej vody pomocou haluškového sitka a stierky, premiešame a necháme variť cca 5 minút, resp. kým vyplávajú na hladinu. Scedíme a rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej primiešame bryndzu a do druhej kvasenú kapustu. Servírujeme s opečenou slaninkou, cibuľkou, príp. pažítkou. Dobrú chuť.
Vyzerá to pekne Stanka, tak ste si fajn pošmačili. Keď budete v OM, urobíte aj pre nás, môžeme porovnať s mamkinou klasickou verziou. Pozdravuje tato a mamka.
Ďakujem pekne.😘 jasné, môžeme si ich spolu uvariť, ale mamkiným sa tieto samozrejme nevyrovnajú ❤❤❤