na slano v kuchyni

Ratatouille

Takéto fotogenické ratatouille je u nás doma prvý krát. Je to vlastne také francúzske “lečo na pekno”. V Belgicku je tiež obľúbené a podávali nám ho ako predjedlo s čerstvou bagetou, alebo ako prílohu k mäsu. Ja som dnes pripravila ľahký obed- ratatouille s vajíčkom a kváskovým chlebom, ktorý som ohriankovala.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 väčšie paradajky (druh Roma je vhodnejší, pre svoj podlhovastý tvar)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • bylinky čerstvé, alebo sušené (oregano, tymian, rozmarín, zmes provensálskych bylín…)
  • olivový olej
  • 1 malá plechovka ošúpaných paradajok
  • soľ
  • korenie

Postup:

Začneme omáčkou. Cibuľu s pretlačeným cesnakom opražíme na olivovom oleji, posolíme, okoreníme a pridáme bylinky, nadrobno nakrájanú červenú a zelenú papriku. Pridáme plechovku paradajok a premiešame. Necháme dusiť na miernom plameni. Umyjeme a osušíme zeleninu. Nakrájame ju na tenké úhľadné kolieska. Odstavíme omáčku a vylejeme ju do pekáča. Na vrch ukladáme striedavo nakrájanú zeleninu tak, ako na obrázku. Použiť môžeme pekáče, alebo zapekacie misy rôznych tvarov. V menšej miske si zmiešame 2 PL olivového oleja, bylinky, soľ a korenie. Zeleninu natrieme tenkou vrstvou. Pečieme na 180 stupňoch, 40-50 minút odokryté.

Tip: Namiesto konzervy paradajok môžeme použiť 2 veľké čerstvé paradajky, ktoré sparíme pod vriacou vodou. Ľahko z nich stiahneme šupku a nakrájané pridáme do cibuľkového základu.

  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.