kváskovanie na sladko v kuchyni

Kvásková veľkonočná paska (mazanec)

Veľkonočné tradičné sladké pečivo, ktoré ocenia hlavne deti. Na raňajky s maslom a medom, či džemom, k tomu teplé kakao a deň sa môže začať.

Ingrediencie:

na rozkvas:

  • 1 PL ražného kvásku (25g)
  • 100g celozrnná špaldová múka
  • 100g voda

Ďalej do cesta:

  • 400g pšeničná hladká múka
  • 150g mlieko
  • 1 vajce
  • 100g studené maslo (nastrúhané na hrubom strúhadle)
  • 100g trstinový cukor
  • štipka soli
  • vajíčko na potretie

Postup:

Rozkvas pripravíme večer zmiešaním ražného kvásku, 100g múky a 100g vody. Nasledujúci deň ráno zmiešame rozkvas a všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Zakryjeme a necháme kvasiť tri hodiny na teplom mieste, pričom cesto vždy po hodine poprekladáme. Po poslednom prekladaní cesto necháme ešte podkysnúť 15 minút, vyklopíme na pomúčenú dosku, roztiahneme do strán a stočíme do guľatého bochníka tak, ako stáčame chlebové cesto do okrúhlej ošatky. Formu, v ktorej budeme pasku piecť, vystelieme papierom na pečenie a preložíme doň bochník spojmi nadol. Zakryjeme a necháme kvasiť ďalšie dve až tri hodiny. Po tejto dobe cesto viditeľne zväčší svoj objem. Povrch pasky ponatierame rozšľahaným vajíčkom a v strede narežeme do kríža. Dáme piecť do rúry predhriatej na 220 stupňov na vrchný a spodný ohrev 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších cca 30 minút. Pasku priebežne kontrolujeme a keď bude mať zlatohnedý povrch, prikryjeme papierom na pečenie. Zabránime tak, aby sa zvrchu pripálila. Pasku vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť.