na slano v kuchyni

Rožky

Kváskové rožky sa mi nedarí upiecť. Skúšala som to milión krát. Podľa receptov našich známych slovenských, aj českých influenceriek a blogeriek, skúšala som si recept prispôsobiť, vymyslieť, doladiť, no výsledok nie je taký, ako s čerstvým droždím. Nevzdávam sa, určite príde obdobie, že to budem opäť skúšať, ale dovtedy budú u nás na stole tieto.

Ingrediencie:

  • 500g pšeničná hladká múka
  • 30g bravčová masť (alebo iný tuk)
  • 20g čerstvé droždie
  • 270g voda
  • 1 čl (5g) med (alebo cukor)
  • 2čl soľ

Postup:

Všetky ingrediencie spolu vymiesime v miske do hladkého, kompaktného cesta. Misku zakryjeme, aby nám cesto neobschlo. Po cca hodine kysnutia (v lete aj kratšie), cesto rozdelíme na 10 rovnakých bochníkov. Ja si pomáham kuchynskou váhou. Jeden bochník má 81-83g. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, a preto nemusíme pracovnú dosku podsypávať. Bochníky necháme 10 minút odpočinúť (v lete netreba) a začneme z nich tvarovať rožky. Nižšie som vám pripravila ukážku, ako tvarujem rožky ja. Poukladáme ich na papierom vystlatý pekáč a zakryjeme. Necháme rožky podkysnúť ďalších 20 minút a rúru si predhrejeme na 220 stupňov, pričom na spodok uložíme starý plech, alebo pekáč. Keď nám rožky viditeľne zväčšili objem, sú pripravené na pečenie. Pred vložením do rúry, ich ponatierame, alebo postriekame vodou. Do spodného pekáča „šplechneme“ pohár vody a rožky pečieme cca 12 minút. Moja rúra pečie nerovnomerne, preto plech po 6 minútach otočím a dopečiem ďalších 6 minút. Zároveň vyberiem plech s vodou.

Tip: alebo skôr tajomstvo :-). Tento recept používam aj na pizzu, pričom namiesto bravčovej masti použijem olivový olej. Z tohto množstva máme dve pizze. Pečiem ich zvlášť, na 220 stupňov, cca 15 minút.

Niekedy nahradím 50g múky celozrnnou špaldou, pre „lepší pocit“. Ja si myslím, že chutia rovnako dobre, no podľa môjho muža sú hutnejšie. Veď vyskúšajte.

Tvarovanie rožkov © 2021 www.krhlovci.eu