Focaccia je talianska verzia nášho osúchu. Takéto zdobenie som odkukala na internetoch. Tradičná focaccia je z bielej pšeničnej múky. No ako vždy, som si dovolila cesto upgrade-nuť na výživnejšie, nutrične hodnotnejšie.
Ingrediencie:
Na rozkvas:
- 1 PL ražného kvásku (25g)
- 50g špaldová celozrnná múka
- 50g voda
Ďalej do cesta:
- pripravený rozkvas
- 150g hladká pšeničná múka
- 150g špaldová celozrnná múka (alebo pšeničná celozrnná)
- 200g voda
- 1 čl soľ
Na ozdobenie focaccie môžeme použiť:
- čerstvé bylinky – rozmarín, tymian, bazalka…
- vňatky- kôprová, petržlenová…
- cherry paradajky červené, žlté
- červená cibuľa
- jarná cibuľka
- olivy zelené a čierne
- kapia čerená, žltá
- zelená paprika
- hrubozrnná soľ
- semienka (sezam, čierna rasca…)
- na potretie olivový olej
Postup:
Rozkvas si pripravíme zmiešaním ražného kvásku, múky a vody. Podľa teploty doma a sily kvásku, trvá kvasenie od 6-12h. Platí však, že musí zdvojnásobiť svoj objem. Rozkvas, múku, soľ a vodu vymiesime do hladkého cesta. Prekladáme po hodine tri krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho rozvaľkáme, aby nám z neho neunikli bublinky. Uložíme do pekáča, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zakryjeme. Necháme kvasiť ďalšie dve hodiny. Po tejto dobe je focaccia pripravená na pečenie, ale my ju ešte ozdobíme. Olivovým olejom focacciu ponatierame a spravíme do nej prstami jamky. Umyté a osušené bylinky, nakrájané zeleniny a semienka podľa vkusu a fantázie poukladáme na cesto. Posypeme hrubozrnnou soľou a do vyhriatej rúry na horné a spodné pečenie dáme piecť na 220 stupňov, 25 minút. Bylinky, ktoré sa v rúre vysušili odstránime a focacciu môžeme nakrájať ešte za tepla.
Pozn.:
- Cesto môžeme nechať kvasiť aj v chladničke. V tomto prípade cesto v miske neprekladáme a v obidvoch fázach ho necháme v chladničke kvasiť 24h.