kváskovanie na slano v kuchyni

Focaccia bread art, alebo osúch na pekno

Focaccia je talianska verzia nášho osúchu. Takéto zdobenie som odkukala na internetoch. Tradičná focaccia je z bielej pšeničnej múky. No ako vždy, som si dovolila cesto upgrade-nuť na výživnejšie, nutrične hodnotnejšie.

Ingrediencie:

Na rozkvas:

  • 1 PL ražného kvásku (25g)
  • 50g špaldová celozrnná múka
  • 50g voda

Ďalej do cesta:

  • pripravený rozkvas
  • 150g hladká pšeničná múka
  • 150g špaldová celozrnná múka (alebo pšeničná celozrnná)
  • 200g voda
  • 1 čl soľ

Na ozdobenie focaccie môžeme použiť:

  • čerstvé bylinky – rozmarín, tymian, bazalka…
  • vňatky- kôprová, petržlenová…
  • cherry paradajky červené, žlté
  • červená cibuľa
  • jarná cibuľka
  • olivy zelené a čierne
  • kapia čerená, žltá
  • zelená paprika
  • hrubozrnná soľ
  • semienka (sezam, čierna rasca…)
  • na potretie olivový olej

Postup:

Rozkvas si pripravíme zmiešaním ražného kvásku, múky a vody. Podľa teploty doma a sily kvásku, trvá kvasenie od 6-12h. Platí však, že musí zdvojnásobiť svoj objem. Rozkvas, múku, soľ a vodu vymiesime do hladkého cesta. Prekladáme po hodine tri krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho rozvaľkáme, aby nám z neho neunikli bublinky. Uložíme do pekáča, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zakryjeme. Necháme kvasiť ďalšie dve hodiny. Po tejto dobe je focaccia pripravená na pečenie, ale my ju ešte ozdobíme. Olivovým olejom focacciu ponatierame a spravíme do nej prstami jamky. Umyté a osušené bylinky, nakrájané zeleniny a semienka podľa vkusu a fantázie poukladáme na cesto. Posypeme hrubozrnnou soľou a do vyhriatej rúry na horné a spodné pečenie dáme piecť na 220 stupňov, 25 minút. Bylinky, ktoré sa v rúre vysušili odstránime a focacciu môžeme nakrájať ešte za tepla.

Pozn.:

  • Cesto môžeme nechať kvasiť aj v chladničke. V tomto prípade cesto v miske neprekladáme a v obidvoch fázach ho necháme v chladničke kvasiť 24h.