na slano v kuchyni

Syrek (veľkonočná hrudka)

Tradičná veľkonočná hrudka nechýba na stole ani u nás.

Ingrediencie:

  • 1l mlieko
  • 10ks vajec
  • štipka soli
  • za hrsť nasekanej pažítky (nemusí byť)

ešte budeme potrebovať:

  • sitko
  • utierku, plienku, alebo gázu

Postup:

Do hrnca vylejeme liter mlieka, pridáme vajcia, štipku soli a pažítku. Zohrievame na miernom plameni a miešame, aby nám zmes nezačala prihorievať na dne hrnca. Nič zvláštne sa počas miešania nebude diať, až kým sa zmes zohreje natoľko, že začne hustnúť. Stále miešame, až zohrievaním dospeje zmes do bodu, kedy sa oddelí tekutina, od tuhých častí. (po našom- „zgrcne sa“). Keď jasne vidíme hrudky a číru tekutinu, zmes je hotová a pripravená na scedenie. Sitko si vystelieme plienkou, gázou, alebo utierkou. Vylejeme doň horúcu zmes, necháme chvíľu odkvapkať. Zavrieme do utierky a čo najsilnejšie vyžmýkame. Zmes je horúca a žmýka sa ťažko, ja si preto pomáham hrubými kuchynskými chňapkami, cez ktoré ma ruky nepália. Keď sme z hrudky vyžmýkali čo najviac vody, necháme ju v utierke a spoj uzavrieme pomocou silnejšej gumičky, alebo špagátu. Zavesíme na vhodné miesto, napr. na vodovodnú batériu nad dresom a necháme vychladnúť. Syrek je hotový, dobrú chuť.