na sladko v kuchyni

Tekvicový vegan cheesecake (gluten free)

Tadááá!!!! Podarilo sa mi to!!! Spotrebovať veľa veľa tekvice :-D. Tento cheesecake je vegan, bez lepku a laktózy. Deti okolo neho chodia trošku opatrne, zazerajú na tú podozrivo zeleninovú farbu, pečená tekvica rozvoniava po celom byte. No pevne dúfam, že všetkým zachutí aj táto, trošku halloweensky ladená sladká maškrta.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 100g arašidové maslo
  • 200g mandľová múka
  • 3 PL hroznová melasa (alebo iné sladidlo)
  • 2 prezreté banány, ktoré už doma nikto nechce zjesť
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1 kg tekvica (obrovská)
  • 3PL hroznová melasa (alebo iné sladidlo)
  • 140g kešu raw oriešky
  • 3 kvapky vanilkovej esencie
  • olej na vymastenie bokov tortovej formy

na ozdobu:

  • bobuľové ovocie
  • orechy
  • mäta

Ešte budeme potrebovať tortovú formu, moja je s priemerom 24cm.

Postup:

Očistenú tekvicu nakrájame na väčšie kúsky a upečieme v rúre na 180 stupňov, cca 50 minút, domäkka. Kým sa pečie tekvica, dáme zovrieť vodu a kešu oriešky v miske zalejeme vriacou vodou. Pripravíme si korpus: všetky ingrediencie vymiesime do tvárneho cesta a rozotrieme ho na dno tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Boky formy natrieme jemnou vrstvou oleja. Cesto vyvýšime aj do bokov, uhladíme a utlačíme. Keď je tekvica upečená, vyberieme ju z rúry a dáme piecť korpus na 180 stupňov, 15 minút. Tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme hroznovú melasu a pár kvapiek vanilkovej esencie. Kešu oriešky scedíme a pridáme do misky 2-3 PL tekvicového pyré a rozmixujeme do hladkej kaše. Kešu zmes pridáme k tekvicovému pyré, dôkladne zamiešame. Ak sa nám zdá málo sladká, pridáme hroznovú melasu podľa chuti. Na vychladnutý korpus vyklopíme tekvicovú zmes, uhladíme a odložíme do chladničky, do nasledujúceho dňa. Vychladnutú tortu stačí podľa fantázie ozdobiť a môžeme podávať. Dobrú chuť.