na slano v kuchyni

Turecká šošovicová polievka

Mercimek Çorbası (merdžimek čorbasi), je hustá, sýta polievka, v tureckých reštauráciách je v ponuke bežne, ako u nás kurací vývar. Mäta tejto polievke dodáva výnimočnú chuť. Niekto nahrádza mätu kôprovou vňaťou. Môže byť len nahusto uvarená, podobná redšiemu prívarku, alebo vymixovaná najemno, ako to máme radi my.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček červená šošovica
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL pasta z červenej papriky, postačí aj mletá červená paprika (v mojej polievke chýba)
  • soľ
  • korenie
  • hrsť nasekanej čerstvej mäty (môže byť aj kôprová vňať)
  • 2 PL olivový olej

Postup:

Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme. Pridáme pretlačený cesnak, červenú papriku a nakrájanú mrkvu na hrubšie kolieska, so zemiakom nakrájaným na väčšie kúsky. Pridáme aj nasekanú mätu. Sprudka opekáme pár minúť a prisypeme šošovicu. Zalejeme vriacou vodou. Na toto množstvo som použila 1,5l vriacej vody. Varíme cca 20 minút, domäkka. Polievku vymixujeme ponorným mixérom do hladka. Ak je málo slaná, dochutíme a máme hotovo ❤. Dobrú chuť.